Ženšen pravý TaiwanTCM

Ženšen patrí medzi najúčinnejšie prostriedky Tradičné Čínskej Medicíny (TČM) a vo svetovom meradle je jednou z najpopulárnejších a najpredávanejších bylín vôbec. Ženšen má široké spektrum účinkov.

Pôvod a pestovanie

Ženšen je dlhoveká rastlina, ktorá v prírode bežne dorastá veku cez 50 rokov. Prírodný ženšen pravý je na území svojho prirodzeného výskytu (Severná Čína, Kórea, Ďaleký Východ) zákonom chránený a obchod ním je medzinárodne zakázaný. Cena prírodného ženšenu na čiernom trhu je obrovská.

Na účely predaja sa ženšen pestuje. Ženšen vyžaduje zvláštne mikroklimatické podmienky a dospelosti dosahuje až vo veku 6 rokov. Cena zrelého 6-ročného ženšenu je preto neporovnateľne vyššia ako u bežných poľnohospodárskych plodín. 6-ročný ženšen nemožno dodať za cenu nižšiu než zodpovedá technickým požiadavkám pestovanie.

Pre veľmi lacné ženšenu sa preto používa kratšia doba pestovania: 4, 3 alebo aj 2 roky. Vzťah účinnosti mladých a dospelých ženšen nie je úplne objasnená. Aj mladé Ženšen totiž obsahujú nezanedbateľné množstvo ginsenoidov, hlavných nositeľov ženšenvých účinkov. Dospelý ženšen sa však v TČM oceňuje podstatne viac. Mladý ženšen sa pre serióznu liečbu podľa možnosti vôbec nepoužíva.

Ženšenový koreň sa spracováva buď priamym vysušením na slnku na tzv biely ženšen (ginseng radix albumu), alebo tradičné úpravou parenie a vysušenie na tzv červený ženšen (ginseng radix rubra). Ich účinky sú si podobné, lekári TČM je však rozlišujú.

Výhodou červeného ženšenu je všeobecne trvanlivosť, vysoká koncentrácia účinných látok (až 20% ginsenoidov hmotnostne) a zvýšená odolnosť voči plesniveniu, škodcom a oxidácii. Obsah účinných látok červeného ženšenu sa znižuje len málo aj po niekoľkoročnom skladovaní. Pri namočení červený ženšen rýchlo napučí a dobre sa lúhom.

Rozsiahle výskumy koncom 20. a začiatkom 21. storočia ukázali, že ženšen pravý (Panax ginseng) obsahuje mnoho desiatok účinných látok. Účinok ženšenu sa líši od bežných povzbudzujúcich látok, nastupuje pomaly a je dlhodobý.

Užívanie ženšenu pravého

K vyvolaniu typických účinkov je nutné užívať ženšen v dostatočnej dávke. Ženšenový koreň TaiwanTCM to umožňuje. Pre maximálnu koncentráciu a trvanlivosť účinných látok je upravený tradičné úpravou ako "červený" alebo "biely" ženšen. Ženšenový koreň má prirodzenú arómu a typickú, mierne horkastú chuť. Koreň sa väčšinou pripravuje ako "čaj" vylouhováním vo vriacej vode, možno ho ale aj žuť.

Ženšenový produkty TaiwanTCM: